Kornati Eilanden tour tips 2022

De Kornati eilanden zijn een van de topbestemmingen voor toeristen in Kroatië en dat is niet voor niets. Met kristalhelder water, prachtige landschappen en tal van activiteiten om van te genieten, is een bezoek aan de Kornati eilanden een must-do in 2022. In deze blogpost geven we een aantal tips over hoe u het meeste uit uw reis naar de Kornati-eilanden kunt halen. 

Bij het plannen van uw reis is een van de eerste dingen die u moet doen, beslissen welk eiland of welke eilanden u wilt bezoeken. Er zijn meer dan 140 eilanden in de archipel van de Kornati-eilanden, dus er is keuze genoeg. Als je eenmaal hebt besloten welke eilanden je wilt bezoeken, is het tijd om je activiteiten te gaan plannen.

De Kornati Eilanden

Kornat 

Het grootste eiland van de Kornati-archipel wordt ook wel Kornat genoemd. Dit is niet verwonderlijk, aangezien kornat ‘eiland’ betekent in het Kroatisch. Het eiland heeft een oppervlakte van 32 vierkante kilometer en een kustlijn van ongeveer 70 kilometer. Op het eiland zijn een aantal kleine dorpjes, maar geen grote steden of dorpen. Het hoogste punt van het eiland is de Metlina piek, die slechts 108 meter hoog is. Ondanks zijn kleine omvang heeft het eiland toeristen veel te bieden. Er zijn verschillende restaurants en cafés, en ook een paar kleine winkeltjes. Er isook een kleine haven waar u uw boot kunt aanmeren.

Telascica

Op het eiland Dugi Otok, in het zuidoostelijke deel van de archipel, ligt het natuurpark Telascica. Het park heeft een oppervlakte van 12 vierkante kilometer en omvat de eilanden Mala Proversa, Gornja Vala en Telascica. Het landschap van het park is zeer afwisselend, met rotskliffen, zandstranden, bossen en weiden. Er zijn ook een aantal grotten en baaien om te verkennen. De bekendste grot is de Vela Spila, die meer dan 20 meter diep is. Het natuurpark is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. Er zijn verschillende gemarkeerde wandelpaden diekunt u het park verkennen. U kunt in het park ook zwemmen, kanoën of windsurfen.

Mali Losinj

Mali Losinj is de grootste stad van de Kornati-archipel. De stad ligt op het eiland Losinj, dat het op een na grootste eiland van de archipel is. Mali Losinj heeft een bevolking van ongeveer 3000 mensen. De stad is een populaire toeristische bestemming, en er zijn een aantal hotels en pensions. Er zijn ook verschillende restaurants en cafés, en een paar winkels. Het stadje heeft een kleine haven waar u uw boot kunt aanmeren. Vanuit Mali Losinj kunt u excursies maken naar nabijgelegen eilanden zoals Susak ofUnije. U kunt ook een boot nemen naar de stad Rijeka, die op ongeveer een uur afstand ligt.

Susak

Susak is een klein eiland ten noordwesten van Losinj. Het eiland heeft een oppervlakte van slechts drie vierkante kilometer en een bevolking van ongeveer 300 mensen. Het eiland staat bekend om zijn zandstranden en kristalhelder water. Susak is ook beroemd om zijn traditie van kantklossen. De vrouwen van het eiland maken al eeuwen kant, en het wordt vandaag de dag nog steeds met de hand gemaakt. Als u Susak bezoekt, kunt u kant kopen in een van de vele winkels op het eiland. U kunt ook een bezoek brengen aan een van de werkplaatsen waar het kant wordt gemaakt, of een rondleiding door het Susak

Boottocht Kornati Eilanden?

Er zijn een aantal verschillende manieren om de Kornati eilanden te verkennen. Een andere geweldige manier om de Kornati-eilanden te verkennen is door een boot te huren. Dit geeft u de vrijheid om de eilanden in uw eigen tempo en in uw eigen tijd te verkennen. Er zijn een aantal verschillende bedrijven die bootverhuur aanbieden, en u kunt meestal goede deals vinden als u van tevoren boekt. Als u niet zeker bent dat u zelf een boot kunt besturen, bieden de meeste bedrijven ook schippersdiensten aan.

Bij het huren van een boot is het belangrijk dat u de juiste grootte voor uw groep kiest. Als je meer dan vier mensen in je groep hebt,is het meestal beter om een grotere boot te huren. U moet er ook voor zorgen dat u bekend bent met het gebied en weet hoe u op de eilanden moet navigeren. De meeste bedrijven geven u een kaart wanneer u de boot huurt, maar het is altijd een goed idee om ook uw eigen kaart mee te nemen.

Milieu Kornati Eilanden

Bij een bezoek aan de Kornati-eilanden is het respecteren van het milieu een van de belangrijkste dingen om te onthouden. De eilanden herbergen een aantal beschermde soorten en habitats, dus het is belangrijk dat u zich aan de aangewezen wandelpaden houdt en geen planten of dieren verstoort. Vergeet niet om al uw afval mee te nemen wanneer u vertrekt, en help mee om de Kornati eilanden mooi te houden zodat iedereen ervan kan genieten.

Excursies Kornatie Eilanden 

Een van de beste manieren om de Kornati-eilanden te verkennen is door een excursie te maken. Er zijn een aantal verschillende bedrijven die excursies aanbieden, en ze duren meestal ongeveer een halve dag. Dit is een geweldige optie als u meerdere eilanden in een korte tijd wilt zien. De populairste excursie is de Blue Cave Tour, waarbij u drie verschillende eilanden bezoekt en stopt bij de Blue Cave en Stiniva Beach. Andere populaire excursies zijn boottochten, kajaktochten en vistochten.

Wanneer u een excursie kiest, is het belangrijk dat u goed oplet en dat u een gerenommeerd bedrijf kiest. Er zijn een aantal gewetenloze touroperators die toeristen te veel laten betalen of diensten van mindere kwaliteit aanbieden. Om te voorkomen dat u wordt opgelicht, moet u ervoor zorgen dat u uw tour boekt bij een gerenommeerd bedrijf. U kunt uw hotel of guesthouse om aanbevelingen vragen, of online wat onderzoek doen.

Conclusie

De Kornati-eilanden zijn een prachtige archipel in Kroatië en bieden een geweldige kans voor een geweldige vakantie. Of u nu een excursie maakt of een boot huurt, er zijn tal van manieren om de eilanden te verkennen en onvergetelijke herinneringen te creëren. Vergeet alleen niet het milieu te respecteren, en u kunt er zeker van zijn dat u een ongelooflijke reis zult hebben! Dus begin vandaag nog met het plannen van uw reis naar de Kornati Eilanden.