Sarajevo

Een gids voor Sarajevo – de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina

Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina en ligt in het westen van het land. De stad is een populaire toeristische bestemming, met bezienswaardigheden zoals het Nationaal Museum, de Gazi Husrev-beg moskee en de Bascarsija. Sarajevo heeft ook een aantal goede restaurants en hotels waar je kan verblijven. Om jou te helpen met het regelen van een trip naar Sarajevo hebben we hier alvast een handige gids bij elkaar geschreven.

Een korte geschiedenis van Sarajevo

Sarajevo werd gesticht in de 12e eeuw door de Osmanen, en werd snel een belangrijke handelsstad.

In de 16e eeuw werd Sarajevo een belangrijk centrum van de Islam in Europa. De Sultansbrug (Stari Most) werd gebouwd in 1566 om de rivier Miljacka, die de stad in tweeën splitst, te overspannen. De brug is een authentiek symbool van de stad en is sinds 1993 een werelderfgoed.

In 1914 werd Sarajevo het toneel van de aanslag op aartshertog Franz Ferdinand, waarna de Eerste Wereldoorlog uitbrak.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Bosnië en Herzegovina een onderdeel van Joegoslavië, waarbij Sarajevo werd opgenomen in de Republiek Bosnië. Van 1961 tot 1971 was de stad hoofdstad van de socialistische Republiek Bosnië en Herzegovina.

In de jaren ’90 werd Sarajevo weer belegerd, dit keer door de Serviërs. Het was een van de bloedigste belegeringen van de 20e eeuw. Tegenwoordig is Sarajevo een levendige en kosmopolitische stad, die bekendstaat om haar tolerantie en gastvrijheid.

Belangrijkste bezienswaardigheden in Sarajevo

Er zijn vele bezienswaardigheden in Sarajevo, waaronder het Nationaal Museum, de Gazi Husrev-beg Moskee, en de Sarajevo War Tunnel. Om je een klein overzicht te geven over wat er zoal te zien is in Sarajevo hebben we hier de belangrijkste bezienswaardigheden op een rijtje gezet.

Baščaršija

Bascarsija is de historische kern van Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina. Het is een levendige en drukke plek, vol winkels, restaurants en cafés. De straten zijn bezaaid met oude gebouwen en er hangt op elke hoek een gevoel van historie. Bascarsija is de perfecte plek om een dag door te brengen en zal zeker een blijvende indruk achterlaten bij iedereen die er komt.

Tunnel van Sarajevo

De Sarajevotunnel was een geheim tunnel dat gebouwd werd tijdens de belegering van Sarajevo in de vroege jaren ’90. Het stond mensen en goederen toe om te reizen tussen de luchthaven van de stad en het door het Bosnische Leger bezette gebied. De tunnel werd gebouwd door een team van Bosnische ingenieurs en was ongeveer 800 meter lang. Hij werd veelvuldig gebruikt tijdens de belegering en kreeg de eer te helpen bij het in stand houden van de stad. Vandaag de dag is de tunnel open voor het publiek en is hij een populaire toeristische attractie.

Olympische Bobsleebaan van Sarajevo

De Olympische Bobsleebaan in Sarajevo is gebouwd voor de Winterspelen van 1984 en was een van de populairste locaties van de spelen. Vandaag is de bobsleebaan open voor het publiek en is het een populaire plek voor toeristen die Sarajevo bezoeken. De baan ligt in het hart van de bossen net buiten de stad en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen.

Restaurants en nachtleven in Sarajevo

Sarajevo heeft een bruisend nachtleven, met een verscheidenheid aan bars en clubs voor elk wat wils. Er zijn veel goede restaurants in Sarajevo, met een breed scala aan keukens. Enkele van de beste plaatsen om te eten zijn de Pivnica HS, een traditioneel Bosnisch restaurant; de Zlatna Ribica, een visrestaurant; en de Dveri, een restaurant dat Bosnische tapas serveert.

Het nachtleven in Sarajevo concentreert zich rond de oude stad, waar een aantal bars en clubs te vinden zijn. Enkele van de populairste plaatsen zijn Dorian Gray, een dansclub in een oude kelder; The Pub, een bar bekend om zijn grote aanbod aan verschillende bieren, en Pub Arka, een moderne pub dat lekker eten serveert.

Leukste dagtrips vanuit Sarajevo

Er zijn een aantal geweldige dagtochten die je vanuit Sarajevo kunt maken, afhankelijk van je interesses.

Dagtocht naar Mostar

De stad Mostar in Bosnië en Herzegovina is bekend om zijn oude brug. Mostar is een cultureel belangrijke stad, want er bevinden zich hier veel oude moskeeën, kerken en andere religieuze gebouwen. De oude brug, die de rivier de Neretva overspant, is een van de populairste toeristische attracties in Bosnië en Herzegovina.

Dagtrip naar Kravice Falls

Kravice Falls is een prachtige natuurlijke bestemming die slechts een korte rit van de hoofdstad Sarajevo ligt. De watervallen worden gevormd door de rivier de Trebizat en zijn omgeven door weelderig groen, waardoor het de perfecte dagtrip vanuit de stad is. Bezoekers kunnen zwemmen aan de voet van de watervallen of een wandeling maken naar boven voor een beter uitzicht. Er zijn ook een aantal restaurants en cafés in de omgeving, waardoor het de perfecte plek is om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van Bosnië en Herzegovina.

Dagtrip naar Blagaj

Blagaj is een kleine stad in Bosnië en Herzegovina, gelegen net ten zuiden van de stad Sarajevo. De stad staat vooral bekend om zijn 16e-eeuwse Ottomaanse moskee. Bezoekers van Blagaj kunnen ook de nabijgelegen grotten verkennen, genieten van de traditionele Bosnische keuken en het prachtige uitzicht op de omliggende bergen bewonderen.

Hotels & Accommodatie in Sarajevo

Er zijn veel hotels en andere accommodaties in de stad die geschikt zijn voor toeristen. Hieronder staan ​​enkele opties:

Hotel Europa: Dit hotel ligt in het hart van de stad en biedt een uitstekende service. Het hotel heeft een eigen restaurant en bar, en er is gratis WiFi beschikbaar in de kamers.

Novotel Sarajevo Bristol: Dit hotel ligt in het centrum van Sarajevo, op slechts 5 minuten lopen van de Gazi Husrev-beg moskee. Het hotel biedt een 24-uurs receptie en kamers met airconditioning en gratis WiFi.

Hotel Hecco Deluxe: Dit hotel ligt in het oude centrum van Sarajevo, op slechts 10 minuten lopen van de Bascarsija. Het hotel biedt kamers met airconditioning, gratis WiFi en een eigen restaurant en bar.

Transport en bereikbaarheid

Er zijn bussen en trams die je kunt nemen om je van A naar B te verplaatsen. Daarnaast is er ook een taxi-app genaamd mojTaxi die je kunt gebruiken om een taxi te bestellen.

De luchthaven is gunstig gelegen nabij het stadscentrum, waardoor het gemakkelijk is om een taxi naar de stad te nemen.

Jouw Balkangids

Op balkangids.nl vind je alle informatie die je nodig hebt voor een onvergetelijke rondreis door de prachtige Balkan landen. Informatie over de mooie natuur, boeiende geschiedenis en typische steden en dorpen. Reistips over auto’s huren, wat is de beste reistijd en waar moet je rekening mee houden tijdens het boeken van een vakantie naar de Balkan? Wat zijn de mooiste bestemmingen of waar kan je het lekkerst genieten aan de kust? Kortom: alles wat jij wilt weten voordat je die fantastische rondreis door de Balkan maakt!

Tips voor accomodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie op de Balkan. Waar ben je naar op zoek?

Vakantiehuisjes
Campings
Natuurcampings
Nederlandstalige vakantieparken
Hotels of chambres d’hôtes

Misschien ook interessant

  1. Uit welke landen bestaat de Balkan?
  2. Wat is de beste reistijd voor je vakantie naar de Balkan?
  3. Wil je tijdens je Balkan rondreis een huurauto tot je beschikking hebben? Lees de tips over een auto huren in de Balkan.
  4. Wandel één van de bekende wandelroutes in de Balkan..
  5. Wat eten de mensen op de Balkan?
  6. Wat moet je zeker drinken in de Balkan?
  7. Hoe kom je aan goedkope vliegtickets naar de Balkan?
  8. Wat voor vakantiehuisjes zijn er?

Lees ook: